Warmtepomp boilers

Een warmtepompboiler verwarmt het tapwater op een milieuvriendelijke manier. De voornaamste verwarming vindt plaats door warmte aan de (buiten)omgeving te onttrekken, en daar het water in het boilervat mee op te warmen. In vergelijking met een gewone boiler heeft de warmtepompboiler veel minder energie nodig.

Toepassing van een warmtepompboiler

De warmtepompboiler werkt op basis van het principe van een warmtepomp en een elektrisch verwarmingselement. Er is geen fossiele brandstof voor nodig, enkel een elektriciteitsaansluiting. De warmtepomp warmt het water op tot ongeveer 50 graden. Het elektrische verwarmingselement warmt het water vervolgens door tot boven de 65 graden (ter voorkoming van legionella). Daarnaast kan het elektrisch element dienen als booster, of als back-up wanneer het zelfs voor de warmtepomp te koud is.

Wanneer u een grote behoefte heeft aan warm water, dan is een warmtepompboiler interessant. Het systeem kan op meerder afnamepunten tegelijk warm water leveren en er zijn boilervaten met grote volumes verkrijgbaar!

Er bestaan twee soorten toepassingen van warmtepompboilers, die beiden een vergelijkbare werking hebben. Het ene systeem onttrekt de binnenlucht, het andere warmtepompsysteem onttrekt de buitenlucht. Ze zijn verkrijgbaar met geïntegreerd, of losstaand sanitair water voorraadvat.

Hoe werkt een warmtepompboiler?

De warmtepomp onttrekt warme lucht uit de omgeving en stuurt deze door een warmtewisselaar. Door de warmtewisselaar stroomt een koelvloeistof, die door de warme lucht verandert in een gas. De compressor drukt het gas samen, waardoor er hoge temperaturen ontstaan. De warmtewisselaar geeft vervolgens de warmte af aan het tapwater in de boiler. Het water warmt op terwijl het koelmiddel afkoelt. Door de energie van verdamping en condensatie aan te wenden, kan een warmtepomp veel verwarming leveren, voor relatief weinig elektrische energie.
Wanneer de warmtepompboiler te weinig rendement levert, zal het elektrisch element bijspringen. Dit doet hij echter met hetzelfde rendement als een gewone elektrische boiler.

Krijg je een subsidie bij de aanschaf van een warmtepompboiler?

Warmtepompboilers zijn best prijzig in de aanschaf. Als je een dergelijke investering wilt doen, is het fijn als er financiële ondersteuning geboden kan worden door de overheid. Een subsidie voor een warmtepompboiler aanvragen is mogelijk via de ISDE-regeling die loopt tot 2025. De subsidie voor een warmtepompboiler is specifiek gericht op de aanschaf van het apparaat. Dat betekent dat je een deel van de aankoopwaarde van warmtepompboilers kunt terugkrijgen. Je krijgt niet het volledige bedrag vergoed, maar een deel ervan. De subsidie kan daarbij oplopen tot zo’n 30% van het aankoopbedrag. Je ontvangt in de regel enkele honderden euro’s terug. Een belangrijke vereiste voor het ontvangen van de subsidie is dat de boiler geïnstalleerd wordt door een bouwinstallatiebedrijf.

Wilt u meer informatie of een offerte voor het plaatsen of onderhouden van uw huidig systeem? Ga dan even naar onze contact pagina.